Zamieszczone przez namo
padnięty RDS w radyjku
Zwiń
X
-
padnięty RDS w radyjku
Witajcie,
mam taki problem. Mam zamontowanego Clariona od nowości (radyjko z 2005 roku) Od kilku dni przestał wyświetlać nazwy stacji radiowych, podawane info o godzinie i np. wykonawcach. Jak wracałem z Zakopca do domu, nie przechodził na częstotliwości na nowym terenie. Musiałem go przestawiać ręcznie. Do tej pory wszystko działało.
Co mogło się wyłożyć? Czy coś mogło paść w radiu (RDS), czy może przez pomyłkę coś przełączyłem. Pstrykałem już wszystkie przyciski, na wszystkie możliwe sposoby i nic nie daje.pozdrawiam - Darek
-
-
Z góry :bow :bow :bow
No i wreszcie wyjaśniło się.
Radyjko podłączone do innej antenki i to samo. Czyli raczej na 100 % nie antena i wzmacniacz w antence, tylko radio do d....y. Gość z warsztatu ze sprzętem audio, video, cb i z czym tylko dusza zapragnie, telefonicznie od razu potwierdził diagnozę. Padła głowica UKF. Przy padniętej antenie, czy wzmacniaczu, na wyświetlaczu, nie było by pełnych danych tylko tzw. krzaczki, ale coś by się zmieniało. A jak nic się nie dzieje, to głowica. Naprawa wg. mnie mało opłacalna (100 - 200 zł) plus dojazd do serwisu Clariona (2 razy w te i we wte ).
Umówiłem się na dobranie nowego radyjka. szybko, tanio i profesjonalnie.
Na pokładzie zagościł nowy KENWOOD KDC-4051UG
A przy okazji dowiedziałem się, że mam założony wzmacniacz w środku za radyjkiem na kabelkach, wiec przegnicie na dachu nie grozi.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz